ВИСОКО-ТЕМПЕРАТУРНИ ЛЕЖИШТА И ДОДАТОЦИ

 

Лежишта и лежишта за висока температура

Лежиштата и лежиштата за висока температура на SKF се дизајнирани да даваат зголемена доверливост, намалена сложеност и намалено влијание врз животната средина при работни температури до 350 °C (660 °F), што ги прави овие производи многу погодни за примена во камиони со печки, печки со ролери, и пекари.

 Бидејќи лежиштата за висока температура на SKF одговараат на ISO димензиите на лежиштата подмачкани со маснотии, ефикасноста на производството и заштедите на трошоците може да се реализираат со едноставна промена на решението за лежиштето SKF.

Стандардниот асортиман на SKF лежишта и лежишта со висока температура што одговараат на ISO стандардите вклучува:

Топчести лежишта со Единици со топчести лежишта

Асортиманот вклучува варијанти кои содржат цврст графитен лубрикант за храна, регистриран од NSF како категорија H1 (лубрикант прифатливо со случаен контакт со храна, за употреба во и околу областите за преработка на храна).

Регистрацијата на NSF потврдува дека лубрикантот ги исполнува барањата наведени во упатствата на Управата за храна и лекови на САД под 21 CFR дел 178.3570.

Прилагодени лежишта

Покрај лежиштата за висока температура што одговараат на ISO стандардите, SKF нуди асортиман на приспособени лежишта за висока температура, вклучувајќи ваљаци со камери

Овие лежишта се прилагодени за употреба во апликации како што се:

 • Автоматски печки за печење нафора во индустријата за храна и пијалаци
 • Индустриски печки
 • Ланци

За дополнителни информации, контактирајте со БиБ УНИКООП

 

Решенија за подмачкување

Дизајните и варијантите на лежиштата за висока температура на SKF вклучуваат различни решенија за подмачкување базирани на графит, вклучувајќи:

Паста за подмачкување составена од мешавина од полиалкилен гликол/графит

Графитни кафези (сегментирани или коронети)

За преглед на видовите на лубриканти и други карактеристики, за топчести лежишта со  висока температура и за вметнување лежишта и единици за топчести лежишта.

За време на работата, графитот одржува многу тенок слој на патеките и тркалачките елементи на лежиштето за значително да го намали абењето. Графитот старее на многу повисока температура од маслото и маснотиите, и затоа не ги губи своите подмачкувачки својства на високите температури на кои се препорачува за употреба, па затоа се елиминира потребата за повторно подмачкување.

Со многу варијанти, сите површини на лежиштето и, онаму каде што е применливо, штитниците и флигерите се обложени со манган фосфат за да се зголеми адхезијата на лубрикантот со металот, да се подобрат својствата на вдишување и да се обезбеди одредена заштита од корозија.

Топчести лежишта за примена на високи температури

Топчестите лежишта за примена на висока температура одговараат во дизајнот на стандардните топчести лежишта со иста големина.

Тие немаат отвори за полнење и можат да сместат аксијални оптоварувања покрај радијалните оптоварувања (Товари и избирање на големина на лежиштето).

Целата површина на лежиштето и штитниците ( заптивките ) се обложени со манган фосфат за да се зголеми адхезијата на лубрикантот со металот, да се подобрат својствата на вчитување и да се обезбеди одредена заштита од корозија.

Радијалниот внатрешен клиренс е повеќекратен од C5 за да се спречи заглавување на лежиштата, дури и кога брзо се ладат.

Имајќи придобивки и карактеристики

Придобивките и карактеристиките на топчестите лежишта со длабоки жлебови со висока температура

Нема потреба од повторно подмачкување

Сите варијанти, освен отворените лежишта (без штитници- заптивки ) со печатен челичен кафез (дизајн VA201), се подмачкани за време на траењето на лежиштето со лубриканти со висока температура на база на графит. Отворените лежишта VA201 може да бараат повторно подмачкување.

Едноставна замена

Граничните димензии се исти како оние на стандардните лежишта.

Работна температура до 350 °C (660 °F)

Внатрешниот радијален клиренс и лубрикантот се оптимизирани за работа на високи температури.

Заштита од цврста контаминација

Штитовите (наставка за ознака 2Z) го штитат лежиштето.

Целата површина на лежиштето е обложена со манган фосфат.

Дизајни и варијанти

Асортиманот на SKF топчести лежишта за примена на високи температури обезбедува решенија за различни комбинации на работна температура и брзина.

Решенија за запечатување – заптивање

Топчестите лежишта со висока температура може да се заштитат од контаминација со интегрирани штитови ( запивки ) надворешни штитови ( заптивки ) или комбинација од двете.

За лежиштата со висока температура, металните штитови ( заптивки ) се примарна препорака каде што е потребен уред за покривање со мала сложеност.

Штитовите –  Заптивките:

 • спречува навлегување на цврсти загадувачи во лежиштето
 • не се во контакт, затоа не создаваат триење или абење
 • се особено прилагодени за високи температури поради нивниот материјал и дизајн
 • Лежишта и лежишта за висока температура

Монтирање

Во некои случаи, интегрираните штитови-заптивки се недоволни и треба да се разгледаат дополнителни надворешни штитови-заптивки, како што се:

 • Нилос прстени – Nilos rings 
 • SKF подлошки за заптивање – SKF sealing washers

Големото радијално растојание на лежиштата со висока температура бара посебно внимание при дизајнирање на распоредот за заптивање.

Мора да се спречи несаканиот контакт помеѓу ротирачките и неподвижните компоненти.

За дополнителни информации за растворите за заптивање, погледнете во Надворешното заптивање (делови „Безконтактни заптивки“ и „Контактни заптивки“) и Индустриски заптивки (за стандардни и прилагодени индустриски заптивки).

Вметнете лежишта и топчести лежишта за примена на високи температури – Insert bearings and ball bearing units for high temperature applications

Освен за нивниот кафез, заптивки и простор, лежиштата за вметнување на SKF за примена на високи температури во дизајнот одговараат на стандардните вметнувачки лежишта со завртки за поставување од серијата YAR 2-2F.

Лежиштата имаат оклоп и флепер од двете страни за да се спречи навлегувањето на цврсти загадувачи во лежиштето.

Целата површина на лежиштето и штитниците се обложени со манган фосфат за да се зголеми адхезијата на лубрикантот со металот, да се подобрат својствата на лежиштето на лежиштето и да се обезбеди одредена заштита од корозија.

Флигерите се црно оксидирани.

Радијалниот внатрешен клиренс е повеќекратен од C5 за да се спречи заглавување на лежиштата, дури и кога брзо се ладат.

Имајќи придобивки и карактеристики

Придобивките и карактеристиките на лежиштата и единиците за топчести лежишта со висока температура вклучуваат:

Нема потреба од повторно подмачкување

Сите варијанти се подмачкани за животниот век на лежиштето со високотемпературни лубриканти базирани на графит.

Едноставна замена

Граничните димензии се исти како оние на стандардните лежишта и единици.

Работна температура до 350 °C (660 °F)

Внатрешниот радијален клиренс и лубрикантот се оптимизирани за работа на високи температури.

Брзо и лесно монтирање и демонтирање

Поставените завртки во внатрешниот прстен овозможуваат брзо и лесно монтирање/демонтирање.

Заштита од цврста контаминација

Штитовите и флингерите (наставка за ознака 2F) го штитат лежиштето.

Целата површина на лежиштето е обложена со манган фосфат.

Без лупење на бојата

Куќиштето е обложено со слој отпорен на високи температури.

Дизајни и варијанти

Асортиманот на SKF на лежишта и топчести лежишта за примена на високи температури обезбедува решенија за различни комбинации на работна температура и брзина.

Решенија за запечатување-заптивање

Високотемпературните лежишта на SKF се покриени од двете страни со штитник и флигер што создаваат лавиринтска заптивка од типот на тесен јаз (наставка за ознака 2F).

Металните штитови и флагери:

 • спречува навлегување на цврсти загадувачи во лежиштето
 • се бесконтактни и затоа не создаваат никакво триење и спречуваат абење
 • се особено прилагодени за високи температури поради нивниот материјал и дизајн

Дизајн на топчести лежишта од цинк хромат

Единиците со топчести лежишта SKF за примена на високи температури се достапни во три различни дизајни на куќиште:

 • Единици за блок-перници од цинк хромат
 • Цинк хроматски единици со квадратни прирабници
 • Цинк хроматски овални прирабнички единици

SKF лежишта за висока температура

SKF лежишта за висока температура

Високотемпературните лежишта заштедуваат 60 000 евра за само пет години

SKF лежишта со висока температура и единици за континуирано печење

Кул решение за жешка средина

Повеќе гипсени плочи со високотемпературни лежишта на SKF

Црно-оксидните лежишта ги заголемуваат доверливоста и перформансите на турбината

Црно-оксидните лежиштата ја зголемуваат сигурноста на менувачот

SKF лежишта за висока температура

SKF Y лежишта за високи температури

Постојано достапни

Одговорноста, навременоста и квалитетното завршување на сите барања од клиентите 24/7 СЕ НАШ ЗАШТИТЕН ЗНАК!