СТОП ЗА ФАЛСИФИКУВАНИ ЛЕЖИШТА

Фалсификувањето на производи повредува

USD штета на глобалната економија
0 .2 трилиони
работни места под ризик
0 .4 милиони
под животна опасност поради фалсификати
0 проценти

Ние помагаме да се идентификуваат фалсификуваните производи

Не дозволувајте лажните лежишта да го скршат вашиот бизнис. Ако се сомневате дека сте купиле или дистрибуирале фалсификати, веднаш контактирајте со Светската асоцијација за носење (WBA).

Заедно, можеме да најдеме начин да избегнеме поголема штета за вас и вашите клиенти. Сите наши членови имаат специјалисти кои можат да ви помогнат со сигурност да препознаете фалсификати, да ги намалите правните последици и конечно да ги елиминирате лажните производи.

Наш совет:

  • Не обидувајте се сами да идентификувате лажни лежишта
  • Наместо тоа, контактирајте со производителот на премиум брендот
  • Фотографирајте и собирајте информации за сомнителни фалсификувани производи
  • Не контактирајте со оние кои би можеле да бидат вклучени во нелегални активности за фалсификување
  • Најдобар начин да се заштити автентичноста е да се купи од доверливи извори

Откријте лажни лежишта:

Бидете свесни за пиратеријата на производите
Понекогаш тие се лошо обновени оригинали кои повеќе не ги исполнуваат стандардите за квалитет, понекогаш се само лажни. Тони лежишта со низок квалитет се етикетирани со лажни ознаки на брендот за да се оправда повисока цена. 

Тие изгледаат и се продаваат како оригинални производи од врвна марка. 

Дури и амбалажата е вешто имитирана. 

Значи, да се соочиме со тоа: лажните лежишта тешко се откриваат. 

Тие нема да бидат изгребани, ‘рѓосани или валкани. 

Тие нема да бидат нужно поевтини. 

Но, сепак, внимавајте на оние „премногу добри за да бидат вистинити“ цени кои се под пазарната вредност и имаат невообичаена достапност.

Еден ефикасен начин со сигурност да се идентификуваат фалсификуваните лежишта е со помош на производители на врвни брендови. 

Компаниите кои учествуваат во WBA ви помагаат вам и на локалните органи за спроведување на законот со информации и идентификација на фалсификати, за да помогнат во пронаоѓањето и гонењето на фалсификаторите.

И ве молиме имајте на ум: сите сомнителни активности треба прво да се соопштат на производителот на премиум брендот и властите пред да стапите во контакт со вашиот дистрибутер или добавувач. 

Споделувањето на сомнежите со нив може да доведе до уништување на докази и криење на информации, ставајќи ги истрагите во опасност.

Ново: проверете дали има фалсификати со апликацијата WBA

Препознајте ги лажните лежишта за неколку секунди

Лажните лежишта се закана за безбедноста и на луѓето и на опремата. 

Тие се причина за скапи прекини и поправки; уништување на продуктивноста и правење огромни трошоци. 

Иницијативата „Стоп за лажни лежишта“ на Светската асоцијација за носење (WBA) ви помага да ги препознаете лажните лежишта и на тој начин да ви помогне да ги заштитите вашите вработени, вашата опрема и вашата репутација.

Апликација за откривање фалсификати

Не е лесно да се забележат лажни лежишта. 

Тие можат да изгледаат како оригинални производи и нивното пакување често е точна копија. 

Но, сега постои начин лесно да се изврши брза почетна проверка: апликацијата WBA Check ја препорачуваат водечките меѓународни производители како што се JTEKT (Koyo), NACHI, NTN, NSK, Schaeffler (INA/FAG), SKF и Timken.

Преземете ја апликацијата WBA сега.

Како работи?

QR-кодовите ве носат до App Stores каде што можете да ја преземете апликацијата WBA без трошоци.

Активирајте ја апликацијата и скенирајте го кодот на пакувањето на лежиштето. 

Веднаш ќе добиете одговор од апликацијата што покажува една од овие икони:

Кодот е точен и е содржан во базата на податоци на производителот.

Внимание: кодот е познат, но е скениран повеќе пати.
За да бидете на сигурно, следете ја препораката на производителот во одговорот.

Предупредување: ова е непознат код.
Лежиштето е најверојатно лажно и не смее да се користи под никакви околности без да се потврди со производителот.
Следете ги препораките на производителот во одговорот.

Нема код на производот?

Ова е постар производ или производот сè уште нема шифра. 

Контактирајте со производителот доколку се сомневате во автентичноста на производот.

И запомнете: купувајте ги лежиштата само од доверливи извори!

Заштитете се:
Не дозволувајте илегалната трговија да го уништи вашиот бизнис

Кога ќе одлучите да купите врвни производи од брендот, имате високи очекувања за квалитет, издржливост и доверливост.

Но, кога плаќате за премија и добивате просечни, па дури и целосно неисправни или стари обновени производи, не го добивате она за што сте платиле.

И лажните лежишта не само што им штетат на вашите финансии, туку можат да претставуваат и опасност за операциите и човечките животи.

Дополнително, неисправното, фалсификувано лежиште има правни последици за вас како купувач и/или дистрибутер.

Фалсификувањето е кривично дело во многу земји, чисто и едноставно.

Тоа не само што ги става на ризик животите и имотот, туку значи и кражба на интелектуална сопственост, како што се патенти и трговски марки, како и угледот.

Ова се клучни концепти во модерната економија, кои овозможуваат раст заснован на добри идеи и иновации.

Најдобар начин да се заштитите:

Секогаш потпрете се на доверливи извори за сите ваши набавки.

Опасност за производството

Лажните лежишта може да се деградираат и брзо да откажат. 

Во најдобар случај, ова само ќе доведе до прекин и поправка на опремата.

Животи на ризик

Замислете лажни лежишта инсталирани во болничка опрема. Гледате, фалсификатите не само што можат да предизвикаат исклучување на мелниците и производствените капацитети, туку и сериозни несреќи.

Кривично гонење

Не само осомничените производители, туку и дилерите можат да се соочат со кривично гонење, покрај граѓанските спорови. Кога купувате или продавате лажни производи, станувате дел од трговијата со фалсификување!

Постојано достапни

Одговорноста, навременоста и квалитетното завршување на сите барања од клиентите 24/7 СЕ НАШ ЗАШТИТЕН ЗНАК!

bbunikoop-logo-novo

ДОВЕРБА И ВРВЕН КВАЛИТЕТ – СТЕКНАТИ И ДОКАЖАНИ НИЗ 35 ГОДИШНА ТРАДИЦИЈА