Спротивставување на фалсификаторите

10 мај 2019 година, 10:00 часот

CEST

Гетеборг, Шведска, 26 март 2019 година:

Во 2017 година, работејќи со органите за спроведување на законот, SKF уништи 15 тони фалсификувани лежишта кои беа идентификувани и запленети пред неколку години.

Серијата, која се состоеше од 17.000 поединечни артикли, беше наменета за доверливите клиенти во синџирот на снабдување.

Лажните лежишта се широко распространети во индустрискиот сектор.

Нашата анализа сугерира дека до 50% од менаџерите на компаниите можеби ненамерно купиле фалсификувани делови – лежишта во последниве години.

Кога ги споделуваме нашите податоци со клиентите, нивната прва реакција е обично неверување.

Малку професионалци за одржување или набавка на лежиштата имаат идеја дека фалсификувањето е проблем во категориите на производи како што се лежиштата.

Сè уште помалку сфаќаат дека тоа е активност со таков обем и досег.

Тоа е вообичаено прашање за многу светски производители на лежишта за брендови.

Тоа е една од причините зошто фалсификатите се покажа како профитабилен пазар за фалсификаторите, но има и други важни фактори во игра.

Прво, тука е природата на производот.

Лежиштата многу варираат во деталите на нивниот дизајн и конструкција, со различни производи изградени со различни материјали и дизајнирани за различни работни услови.

Сепак, повеќето лежишта се произведени во големини на ISO стандард.

Тоа им го олеснува животот на фејкерите-фалсикувачите.

 Тие можат да купат серии евтини производи на отворен пазар, а потоа да додадат фалсификувани брендови, знаци за идентификација и пакување.

При удар, лежиштето со евтина цена изгледа на необучено око како единица од SKF производител од највисоко ниво.

Потоа, тука е природата на синџирот-ланецот на снабдување.

Бродовите-Камионите се мобилни средства, а активностите за одржување или поправка може да се одвиваат во кое било пристаниште, каде било во светот.

Кога на операторите им се потребни нови делови, обично им требаат итно, за да можат да ја поправат опремата без негативно да влијае на распоредот.

Резервните делови често се набавуваат на ад-хок основа од локални добавувачи.

Тие добавувачи не се типично специјалисти со директни односи со големите индустриски производители.

Заедно, тие услови им овозможуваат на фалсификаторите директен пристап до голем пазар, иако секој друг учесник во синџирот ги врши своите купувања со добра волја.

Дали е важно?

Очигледно е зошто фалсификувањето е проблем за главните добавувачи на лежишта.

Нашите приходи и нашиот углед се под закана.

Но, фалсификуваните лежишта претставуваат реални ризици и за корисниците.

Кога инсталирате производ од непознато потекло на критична опрема, немате начин да знаете дали тој дел ќе ги задоволи вашите барања за безбедност, доверливост или долговечност.

Лежиштата се релативно мали компоненти, но кога тие не успеваат, најмалку лош исход е периодот на непланирано прекинување на опремата што е вклучена.

Во полоши случаи, дефектите на лежиштата може да доведат до скапо оштетување на запчаниците, вратилата и другите компоненти.

Тоа не треба да ги спомнуваме потенцијалните трошоци поврзани со одложувањата и изгубената продуктивност.

Тие проблеми се реални.

Еден од начините на кој SKF ја откри распространетоста на фалсификувани лежишта во синџирот на снабдување е затоа што од нас беше побарано да истражиме голем број неочекувани дефекти на лежиштата во употреба.

Кога ги анализиравме вклучените производи, откривме дека се лажни.

Оставете ги фалсификатите

Како може да се осигурате дека лежиштата што ги купувате се вистински?

За жал, тоа не е секогаш лесно.

Производителот на лежиштата ќе може да препознае оригинален предмет од фалсификат, но знаците за кажување не се очигледни за секого.

Ниту, пак, секогаш е можно да се потпрете на други подароци, како што е сомнително ниската цена.

Една од работите што ги прави лежиштата толку привлечни за фалсификаторите се високите маржи што можат да ги постигнат со продажба на клиенти кои мислат дека плаќаат за квалитет.

Онаму каде што клиентите се сомневаат во потеклото на одредено лежиште, производителите обично со задоволство ќе дадат совет откако ќе ги погледнат фотографиите на сомнителниот дел.

SKF дури обезбедува апликација за клиентите да поставуваат слики и други детали за делови за брза автентикација.

Најдобриот пристап, сепак, е да се осигурате дека деловите што ги купувате доаѓаат од одобрен извор т.е од ОВЛАСТЕН SKF ДИСТРИБУТЕР – БиБ УНИКООП.

 Веб-страниците на производителите на лежиштата и одделенијата за услуги на клиентите можат да ги упатат корисниците на одобрени локални добавувачи насекаде во светот.

Друг пристап, кој наидува на наклонетост кај растечкиот број, е оддалечувањето од ад-хок купувањето на критични компоненти како што се лежиштата. SKF, на пример, има глобални договори за снабдување со неколку компании во овој сектор.

SKF автентикација,  софтвер за тестирање на фалсификувани лежишта на SKF

Користете го софтверот SKF Authenticate за самостојно тестирање на вашите лежишта на SKF доколку постои сомневање за фалсификувани производи.

Ако купувате од друго место освен од овластен дилер на SKF имате сомнежи за потеклото на тие производи на SKF,ве молиме користете го софтверот SKF Authenticate.

Ова е апликацијата на SKF напишана за платформа за паметни телефони.

Треба само да го инсталирате на вашиот мобилен телефон и да ги следите упатствата подолу.

Експертите на SKF и Техничкиот служба на БиБ УНИКООП  ќе потврдат дали вашиот производ е оригинален?

Оригиналните SKF лежишта и лажните SKF лежишта може да биде тешко да се разликуваат, само експерти од SKF и Техничката служба на БиБ УНИКООП можат да го одредат потеклото на производот или пакувањето што ја носи ознаката SKF.

Преземете ја апликацијата SKF Authenticate за iOS

Проверете ги лажните лежишта на SKF на iPhone, iPad

Софтвер за поддршка Проверете дали има лажни SKF лежишта на iPhone, iPad

 

Преземете ја апликацијата SKF Authenticate за Android

Тестирање на лажни лежишта на SKF на уреди со Android

Софтвер за поддршка Проверете ги лажните лежишта на SKF на уредите со Android

 

За да избегнете купување на неквалитетни лежишта на SKF, купете оригинални SKF лежишта од овластен ДИСТРИБУТЕР на SKF– БиБ УНИКООП за да се обезбеди оригинален квалитет на производот.

Видео упатство за користење на софтверот SKF Authenticate

Чекори за користење на SKF Authenticate . app

Чекор 1:

Преземете ја апликацијата за проверка на SKF на iOS или Andorid (во зависност од кој оперативен систем работи вашиот телефон или таблет)

Чекор 2:

Користење на вашиот телефон користете ја функцијата Камера за да фотографирате производи на SKF за кои се сомневате дека се фалсификувани.

Во чекорот за фотографирање, се обидувате јасно да го доловите секој агол од пакувањето и производот.

Колку подетално толку подобро, (се препорачува да се направат околу 5 до 10 фотографии)

Фотографирајте ја горната страна на куќиштето на SKF лежиштето .

Снимка- слика од долната страна на паковањето на SKF лежиштето

заден поглед на паковањето на SKF лежиштето

фотографирање на лежишта во внатрешноста на лежиштето (панорамско)

Фотографирајте го лежиштето одблиску со што е можно повеќе детали.

 

Чекор 3:

По фотографирањето ја отворате апликацијата SKF Authenticate и го избирате менито Start

Чекор 4:

Изберете Мени Користете постоечки фотографии (Ако не сте го направиле чекор 2, можете да изберете мени Снимајте нови фотографии)

Чекор 5:

Апликацијата ќе пристапи до вашата фото библиотека на телефонот.

Сега ги избирате фотографиите што сте ги направиле во Чекор 2, ги избирате сите направени фотографии, а потоа изберете го копчето Изберете десно од апликацијата.

Апликацијата ќе се врати во библиотеката со фотографии, го избирате копчето Готово во десниот агол на апликацијата за да го завршите процесот на селекција на слики.

 Потоа изберете го копчето Next во десниот агол на апликацијата за да преминете на следниот чекор.

Чекор 6:

Пополнете ги информациите за испраќање до SKF.

Во полето Име на добавувачот на производот:

напишете го името на компанијата или името на единицата од која сте го купиле тој производ на SKF. (В.Д.) Компанијата

Во полето за коментари:

Напишете ја содржината на која сакате да и испратите на пр.

Ве молиме проверете дали следните производи на SKF се оригинални? Англиската содржина за општо е (Ве молиме проверете дали производот на SKF е оригинален.)

Во делот Ваши информации за контакт:

Ве молиме пополнете ги вашите податоци за да може SKF да ви одговори откако ќе го провери производот што сте го испратиле.

Компанија:

внесете го името на вашата компанија (ако сте поединец, можете да внесете Корисник)

 Испраќач: Вашето име

Е-пошта:

Внесете ја вашата е-пошта, оваа е-пошта SKF ќе ви испрати информации откако ќе го оцени производот.

 Затоа ве молиме користете ја точната е-пошта за да можете да добивате повратни информации од SKF.

Телефон: Вашиот телефонски број

Земја: Изберете од која Земја сте го купиле производот

Откако ќе ги пополните сите информации, го избирате копчето SEND во горниот десен агол на апликацијата.

Апликацијата ќе праша Дали сакате да ги испратите декларираните информации до SKF? Изберете Да.

Процесот завршува.

Ќе добиете автоматска е-пошта од SKF со која ќе ве информира дека вашето барање е примено и ќе ви одговори наскоро.

Во таа е-пошта ги има сите информации што ги наведовте погоре заедно со сликите што сте ги испратиле до SKF.

По неколку часа или денови ќе добиете одговор на прегледот на SKF за производот за кој се сомневате дека е лажен преку е-поштата што ја испративте.

Времето на одговор може да биде брзо или бавно во зависност од условите на временската зона и сликите на производите што ги испраќате.

 

Дознајте повеќе за предупредувањата за фалсификувани SKF лежишта од SKF на веб-страницата:  skf.com/genuine

Постојано достапни

Одговорноста, навременоста и квалитетното завршување на сите барања од клиентите 24/7 СЕ НАШ ЗАШТИТЕН ЗНАК!