Безбедно производство со портфолиото на лежишта за храна и пијалоци на SKF

Истражете како лежиштата и лежиштата без подмачкување од SKF може да ви помогнат да ја подобрите безбедноста на храната, да ги намалите трошоците за одржување и да ја зголемите достапноста.

Единици за печка за нафора SKF

4 години без повторно подмачкување, работа 24/7

Единиците за печка за обланда SKF можат да ја испорачаат во HACCP-прифатливо решение.

Интегралните единици за печка за обланда од SKF без подмачкување се состојат од тркало за носење и горната единица со валјак за клешти за печење.

Уникатниот графитен кафез делува како самоподмачкувачки кафез, обезбедувајќи еколошки, HACCP-компатибилно решение.

Други придобивки вклучуваат:

 • Го зголемува производството со намалено одржување
 • Подобрена безбедност со елиминирање на маснотиите што капе
 • Намалени оперативни и еколошки трошоци – нема повеќе трошоци за повторно подмачкување или отстранување на маснотии
 • Едноставна, брза ретро-монтажа

Единиците за рерна со обланда се достапни како единици обложени со нерѓосувачки челик и манган фосфат со големини на вратило од 25 и 30 mm.

Производителот на обланда ги намали трошоците за одржување и ја зголеми продуктивноста со единиците за печка за обланда на SKF

Предизвикот

Голем производител на нафора го исклучуваше својот процес на секои 16 недели за повторно да ги подмачкува топчестите лежишта со длабоки жлебови на рерната со скапа маст за храна.

26 часа годишно беа изгубени во застој.

Производството исто така беше под влијание на температурните граници на маснотиите на лежиштата, кои не дозволуваа повисоки температури на процесот и зголемена брзина на пропусната моќ на рерната.

Резултатот беше високи трошоци за одржување, помала од оптималната продуктивност и намалена профитабилност.

Решението на SKF

SKF понуди решение кое ја елиминира потребата од маснотии и нуди потенцијал за зголемено производство.

Рерната беше надградена со инсталирање на SKF единици за нафора со висока температура.

Единиците не бараат подмачкување и имаат способност да работат на повисоки температури од обичните подмачкани лежишта.

Резултатите

Со надградбата на единиците за обланда на SKF, производителот доби 5 години работа без подмачкување 24/7, заштедувајќи ги трошоците од 150 часа работа и 40 кг маснотии годишно.

Единиците, исто така, ја елиминираа потребата од 26 часа планирано застој и овозможија зголемување на температурата на процесот за 10 до 15 °C, што доведе до зголемена продуктивност.

SKF ConCentra валчести лежишта

Зголемен век на траење на лежиштето, поедноставено и безбедно монтирање?

SKF ConCentra обезбедува оперативна сигурност и иновативна концентрична технологија за заклучување.

Единиците со валчести лежишта на SKF ConCentra се робусни, спремни за монтирање лежишта кои се склопуваат, подмачкуваат и запечатуваат во фабриката за максимален работен век.

Сферичните валчести лежишта внатре се со квалитет на SKF Explorer.

 • Висока оперативна сигурност
 • Намалено одржување, благодарение на робусниот систем за запечатување со висока ефикасност
 • Поедноставено монтирање преку уникатен патентиран скалест ракав
 • Голема носивост

SKF Единици со лежиште

Користете масло за пржење за подмачкување на лежиштата

Одликувајќи се со специјален дизајн на кафез од пластичен материјал со висока температура, заедно со компоненти за лежиште од не’рѓосувачки челик, лежиштата SKF ја подобруваат доверливоста на комерцијалната фритеза.

Дизајнот овозможува маслото за јадење да влезе во лежиштето и да делува како ефективно лубрикант во оваа апликација. Во исто време, дизајнот спречува влез на туѓи тела.

Со оваа технологија, можете:

 • Работа со лежиштата до 16 000 часа
 • Елиминирајте ја потребата од повторно подмачкување на лежиштата по секое извривање на каустична
 • Избегнувајте контаминација на процесното масло преку испуштање на маснотии во процес
 • Подобрете ја отпорноста на корозија во непријателската средина на фритезата

Ќе имате корист од:

 • Намалени трошоци за одржување и замена на лежиштата
 • Зголемена доверливост – намалување на непланираните застанувања поради дефект на лежиштето
 • Работа без повторно подмачкување со поддршка на проактивни програми за безбедност на храната

Лежишта и единици за висока температура на SKF

Елиминирајте ја потребата за повторно подмачкување

SKF лежиштата за висока температура вклучуваат целосно крунисан кафез од чист графит кој дозволува доволно контакт помеѓу топката и кафезот за да се создаде фин прав.

Овој прав ги премачкува тркалачките елементи на лежиштето, елиминирајќи го контактот метал-метал – и потребата за постојано подмачкување.

Бидејќи графитот може да издржи екстремна топлина – и има потреба од вродената влажност на рерната за да функционира правилно – можете да верувате дека тие ќе работат оптимално и без повторно подмачкување на температури до 350°C.

Со лежиштата за висока температура на SKF, можете:

 • Знајте дека вашите лежишта ќе работат како што се очекува, дури и при екстремни температури
 • Исполнете ги растечките цели на производството без додавање на прекини
 • Намалете ги трошоците за одржување и пренасочете го персоналот на попродуктивни задачи
 • Ограничете го вашето влијание врз животната средина со намалување на маснотиите на лежиштата и материјалите за чистење кои бараат отстранување

Постојано достапни

Одговорноста, навременоста и квалитетното завршување на сите барања од клиентите 24/7 СЕ НАШ ЗАШТИТЕН ЗНАК!