ПРОХРОМСКИ ЕДНОРЕДНИ ТОПЧЕСТИ ЛЕЖИШТА

SKF stainless steel deep groove ball bearings

Reliable bearing solutions for corrosive environments

 

Топчести лежишта од нерѓосувачки челик

Топчестите лежишта со длабок жлеб од не’рѓосувачки челик се отпорни на корозија кога се изложени на влага и на неколку други медиуми.

 Тие се достапни со капаче (со заптивки или штитови) или отворени.

 Отворените лежишта кои се исто така достапни со капаче може да имаат вдлабнатини во страничните страни на прстенот

Овие лежишта имаат помала носивост од лежиштата со иста големина направени од челик со висока содржина на хром.

 

За избор на лежиште и технички детали погледнете ја табелата со производи и поставете го филтерот Дизајн“ на „Еден ред, не’рѓосувачки челик“.

Се употребуваат за Апликации во индустрии

како храна и пијалок, фармацевтски, и хемиски

 компоненти кои можат да обезбедат висока оперативна сигурност и долг работен век.

Топчестите лежишта со длабоки жлебови од не’рѓосувачки челик SKF се произведени за тешки барања за апликации, влага, корозии.

 

SKF сега нуди проширен асортиман од топчести лежишта со длабоки жлебови од не’рѓосувачки челик  во метрички и во цоловни големини.

Може да се набават широк спектар на дијаметри и типовипреку логистичката мрежа на БиБ УНИКООП  

Покрај стандарден опсег, SKF нуди и два специфични асортимани на производи за индустријата за храна и пијалоци

Постоечката палета на топчести лежишта од нерѓосувачки челик се со маст компатибилна со храна

SKF Food Line од нерѓосувачки челик заптивки направени од синтетичка гума, обоени во сина боја за оптичка детектибилност усогласеност со препораките на Управата за храна и лекови на САД (FDA) и Европската заедница (ЕК) (1).

 • висококвалитетна маст, погодна за типична примена на храна и пијалоци
 • регистриран од NSF како категорија H1 (2).

 

 

 

 

 

Без подмачкување – Relubrication-free

 • Слободен простор за лежиште практично 100% исполнет со матрица на цврсто масло
 • Испорачаното лежиште за цврсто масло е доживотно подмачкано и не може повторно да се подмачкува

 

Отпорен на миење  – Resistant to washdowns

 • Матрицата за цврсто масло се додава во лежиштето и потоа не може да се измие
 • Цврстото масло е отпорно на речиси сите хемикалии што се користат, се мие и не се емулгира во присуство на вода

 

Безбедна храна Food safe

 • Практично нема истекување при работа со големи брзини
 • Варијанти на цврсто масло W64F и W64FL (за пониски работни температури) користете масло регистрирано од NSF како категорија H1*

 

Зголемена заштита од загадувачи – Increased protection against contaminants

 • Ефикасна интегрална заптивка на лежиштето
 • Лежиште исполнето со матрица на цврсто масло обезбедува секундарно запечатување

Придобивки – Benefits

Главната придобивка од SKF Топчести лежишта од нерѓосувачки челик е нивниот отпор кон

корозија во влажни и други корозивни средини.

Тие се исто така многу разноврсни бидејќи на

запечатените – затборените верзии може да се испорачуваат со различни

масти како и заптивки од различни материјали.

 Ова овозможува избор на најмногу соодветни масти за секоја апликација, за

  на пример, употребата на маст компатибилна со храна, нетоксична маст за лежишта за прехранбената индустрија.

Топчестите лежишта од не’рѓосувачки челик SKF со се димензионално стабилни до барем 120 °C (250 °F).

 

 

Апликации – Applications

Топчестите лежишта од не’рѓосувачки челик SKF се препорачуваат за употреба каде и да е

  е посакувана отпорност на корозија. Типично се користат во индустриите за :

 • Храна и пијалаци
 • Фармацевтски инустрии
 • Хемиска и јаглеводородн обработки
 • Медицина
 • Печатна индустрија
 • Мотори и пумпи
 • Хартиена индустрија

Дополнителни ознаки

W –  нерѓосувачки челик

D/W кугли со длабок жлеб од нерѓосувачки челик

X Една гранична димензија отстапуваод ISO стандардот

BB1 Две или повеќе гранични димензииотстапуваат од  ISO стандардот

2TS Тефлонски заптивка

2ZS Штит од пресуван челичен лим на двете страни на лежиштето со прстен за задржување

R Прирабнички надворешен прстен

R-2Z Штит од пресуван челичен лим надвете страни на лежиштето и прирабнички надворешен прстен

VT378 Маст за храна со алуминиум згуснувач со конзистентност 2 до NLGI скала за температурен опсег  –25 до +120 °C (нормален степен на полнење)

VP311 VP311 Сина обоена заптивка изработена од

Гума одобрена од FDA и ЕК (NBR) од двете страни на лежиштето и лубрикант регистриран од NSF –

Одобрување од FDA според CFR 21 дел  177.2600 „ артикли наменети за повторна употреба“

за употреба во контакт со водени и масни јадења.

 

Димензии – Dimensions

Граничните димензии на топчестите лежишта со од нерѓосувачки челик се усогласени

до ISO 15-1998, освен за лежишта со префикс WBB1 или наставка X.

Серија од инчи топчести лежишта со од не’рѓосувачки челик во согласност со ANSI/AFBMA Std. 12.2-1992.

Внатрешен клиренс – Internal clearance

Топчести лежишта од не’рѓосувачки челик SKF се произведуваат стандардно со Normal

радијален внатрешен клиренс според  ISO 5753-1991, освен за дијаметар на отвори < 10 mm

Придобивки

 • Намалете го непланираното застој
 • Подобрете ја доверливоста
 • Намалете ги трошоците за одржување
 • Зголемете ја продуктивноста
 • Продолжете го работниот век на лежиштето

HNCR нерѓосувачки челик:

разликите во материјалот на не’рѓосувачкиот челик HNCR може да понуди многу поголема  отпорноса корозија  од стандардниот челик со висок хром и стандарден нерѓосувачки челик за лежиште поради содржината на азот.

Материјалниот состав на стандардно лежиште со висока содржина на хром

Челик, додека  стандарден нерѓосувачки челик за лежиште не вклучува азот воопшто.

Не’рѓосувачкиот челик HNCR исто така нуди поголема чистота на материјалот

од стандардниот челик со висок хром и стандарден нерѓосувачки челик за лежиште, речиси без присуство на сулфиди,

Внатрешните и надворешните прстени од нерѓосувачки челик HNCR што се користат во MRC

се ултра отпорни на корозија затворени топчести лежишта со мартензитско зацврстено и калено до 58 HRC.

Врз основа на податоците од тестот и од ротирачкиот зрак и од тркалањето

контактен замор, HNCR нерѓосувачки челик дава значително подолг век на замор во споредба со стандардниот висок хром.

SKF топчести лежишта отпорни на корозија за индустријата за храна и пијалаци

Постојано достапни

Одговорноста, навременоста и квалитетното завршување на сите барања од клиентите 24/7 СЕ НАШ ЗАШТИТЕН ЗНАК!