Hybrid ceramic ball bearings – Хибридни керамички топчести лежишта

MRC Хибрид керамичките топчести лежишта користат комбинација од традиционални 52100 челични прстени прецизно усогласени со силициум нитрид (керамички) топчиња – кугли.

Покрај тоа што се одлични електрични изолатори, хибридните лежишта имаат способност за поголема брзина и ќе обезбедат подолг работен век од целосно челичните лежишта во повеќето апликации.

Хибридни лежишта – решение за подобрени перформанси и доверливост при тешки работни услови.

Хибридните лежишта на SKF комбинираат прстени направени од челик за лежиште и тркалање

елементи направени од силициум нитрид со степен на лежиште (Si3N4) кои ги прават

електрично изолациски.

Тие се димензионално заменливи со целосно челични лежишта со слична големина и можат значително да ја подобрат доверливоста и робусностa кога се вградени во нова или постоечка индустриска опрема.

Ова е особено точно за апликации каде што се изложени лежиштата на контаминација со абразивни честички, лошо или несоодветно подмачкување,услови, вибрации или премин на електрични струи од кои  кој може потенцијално да предизвика оштетување и предвремено откажување на стандардните лежишта.

 

Карактеристики и придобивки

Кога се споредуваат со лежишта со иста големина со челични тркалачки елементи, придобивките од хибридните лежишта вклучуваат:

 

Заштита од оштетување на електрична струја

Хибридните лежишта се непроводливи и затоа се погодни за апликации како што се мотори и генератори со наизменична и еднонасочна струја, каде што има електрични струи.

Способност за поголема брзина

Густината на тркалачкиот елемент од силициум нитрид е 60% помала од тркалачкиот елемент со иста големина направен од челик за лежиште.

Помалата тежина и инерција се претвораат во способност за поголема брзина и супериорно однесување при брзи стартувања и запирања.

Долг работен век

Пониската топлина на триење што се создава во хибридните лежишта, особено при големи брзини, придонесува за продолжен век на траење на лежиштето и продолжени интервали на повторно подмачкување.

Висока отпорност на абење

Елементите за тркалање од силициум нитрид имаат повисок степен на цврстина што ги прави хибридните лежишта погодни при тешки услови и контаминирани средини.

Висока вкочанетост на лежиштето

Со висок модул на еластичност, хибридните лежишта нудат зголемена вкочанетост на лежиштето.

Намален ризик од мачкање – подмачкување

Дури и при несоодветни услови на подмачкување, како што се големи брзини и брзи забрзувања, или каде што нема доволно хидродинамички филм, ризикот од размачкување се намалува помеѓу силициум нитрид и челичните површини.

Намален ризик од лажно бринење

Кога се подложени на вибрации, хибридните лежишта се значително помалку подложни на лажно бринелирање (формирање на плитки вдлабнатини на патеките) помеѓу силициум нитрид и челичните површини.

Помала чувствителност на температурни градиенти

Елементите за тркалање од силициум нитрид имаат помал коефициент на термичка експанзија, што значи дека тие се постабилни над температурните градиенти во лежиштето и обезбедуваат попрецизна контрола на претходно оптоварување/пропуст.

Хибридни лежишта

Постојано достапни

Одговорноста, навременоста и квалитетното завршување на сите барања од клиентите 24/7 СЕ НАШ ЗАШТИТЕН ЗНАК!