Хибридни топчести лежишта – Hybrid deep groove ball bearings

Хибридни топчести лежишта се најшироко користен тип на лежишта, особено кај електричните мотори.

SKF хибридни топчести лежишта:

 • се неразделни
 • се погодни за големи брзини
 • се приспособуваат радијални оптоварувања и аксијални оптоварувања во двете насоки, бидејќи нивните непрекинати жлебови на патеката имаат блиска оскулација со топчињата
 • се достапни со дијаметар на отворот кој се движи од 5 до 180 mm
 • со дијаметар на отворот d ≤ 45 mm, се најпогодни за електрични мотори во опсегот на моќност од 0,15 до 15 kW, како и за електрични алати и погони со голема брзина

SKF хибридни топчести лежишта во овој опсег на големини се најисплатливото решение против електричната ерозија.

За специфични барања за примена, хибридните лежишта може да се прилагодат:

 • прстените на лежиштето стабилизирани за температури ≤ 300 °C (570 °F)
 • носечки прстени изработени од цврсто стврднат нерѓосувачки челик за зголемена отпорност на корозија и абење и со добри својства на висока температура
 • носечки прстени изработени од стврднат нерѓосувачки челик за криогени температури
 • прстени за лежишта изработени од високотемпературен челик
 • облога на прстен со цинк хромат или тенок густ хром за заштита од корозија
 • облога со прстен врз основа на молибден за ниско триење, особено при вакуум или гасни апликации

За достапност и детални информации, контактирајте со БиБ УНИКООП

 

Апликации

Еве примери на апликации во кои може да се користат лежишта со висока температура:

 • Електрични мотори и генератори
 • Автомобили и лесни камиони – Трки
 • Две и три тркала – Трки
 • Железници
 • Ветровита енергија

MRC хибридни керамички топчести лежишта

MRC хибридни керамички лежишта за генератори на ветерни турбини

Хибридни лежишта – решение за подобрена доверливост при тешки работни услови

SKF хибридни лежишта за екстремни услови на примена

SKF редизајнирани месинг кафези за топчести лежишта со длабок жлеб

Екстра големи (XL) хибридни топчести лежишта со длабок жлеб

Постојано достапни

Одговорноста, навременоста и квалитетното завршување на сите барања од клиентите 24/7 СЕ НАШ ЗАШТИТЕН ЗНАК!