Хибридни цилиндрични валчести лежишта – Hybrid cylindrical roller bearings

 • се раздвојуваат
 • се погодни за големи брзини
 • се приспособуваат за тешки радијални оптоварувања
 • се приспособуваат за  аксијални поместувања

Вообичаено се користат кај електричните мотори, особено кај влечните мотори и во апликации кои работат под тешки работни услови

Лежишта за основен дизајн

Цилиндричниот валчест лежиште со дизајн NU, кој има две интегрални прирабници на надворешниот прстен и без прирабници на внатрешниот прстен, е стандарден основен дизајн за хибридни цилиндрични валчести лежишта

 

Кафези

Хибридните цилиндрични валчести лежишта на SKF се опремени со еден од следниве кафези:

 • кафез PA66 засилен со стаклени влакна, тип на прозорец, центриран со ролери (наставка за ознака P)
 • кафез PEEK засилен со стаклени влакна, тип на прозорец, центриран со ролери (наставка за ознака PH)
 • машински кафез од месинг, закован, центриран со валјак (наставка за ознака М)
 • машински месинг кафез, тип на прозорец, внатрешен или надворешен прстен во центарот (во зависност од дизајнот на лежиштето) (наставка за ознака ML)

Кога се користат на високи температури, некои лубриканти може да имаат штетен ефект врз полиамидните кафези.

 

За специфични барања за примена, Хибридни цилиндрични валчести лежишта може да се прилагодат:

 • прстените на лежиштето стабилизирани за температури  ≤ 300 °C (570 °F)
 • носечки прстени изработени од цврсто стврднат нерѓосувачки челик за зголемена отпорност на корозија и абење и со добри својства на висока температура
 • носечки прстени изработени од стврднат нерѓосувачки челик за криогени температури
 • прстени за лежишта изработени од високотемпературен челик за алат
 • облога на прстен со цинк хромат или тенок густ хром за заштита од корозија
 • облога со прстен врз основа на молибден за ниско триење, особено при вакуум или гасни апликации

За достапност и детални информации, контактирајте со БИБ УНИКООП

Хибридни лежишта

SKF редизајнирани месинг кафези за топчести лежишта со длабоки жлебови

Постојано достапни

Одговорноста, навременоста и квалитетното завршување на сите барања од клиентите 24/7 СЕ НАШ ЗАШТИТЕН ЗНАК!