ХИБРИДНИ ЛЕЖИШТА

Хибридните лежишта имаат прстени направени од челик за лежиште и тркалачки елементи направени од силикон нитрид (Si3N4), кои ги прават лежиштата електрично изолациски.

Елементите за тркалање од силикон нитрид може да го продолжат работниот век на лежиштето нудејќи подобрени перформанси на лежиштето, дури и при тешки работни услови.

Детали за производот

Стандардниот асортиман на хибридни лежишта на SKF се состои од популарни големини за електрични мотори и генератори. 

Вклучува:

 • Едноредни топчести лежишта со длабоки жлебови 
 • Основен дизајн
 • Запечатен дизајн
 • XL хибриден дизајн
 • Едноредни цилиндрични валчести лежишта 

Хибридните лежишта дадени во овој дел го сочинуваат основниот асортиман на SKF и се само дел од вкупниот асортиман. 

Други хибридни лежишта вклучуваат:

 • Хибридни супер-прецизни лежишта (супер-прецизни лежишта)
 • Хибридни супер-прецизни аголни контактни топчести лежишта
 • Хибридни суперпрецизни цилиндрични валчести лежишта
 • Хибридни супер-прецизни аголни контактни топчести лежишта, единечна и двојна насока
 • Хибридни аголни контактни топчести лежишта
  Хибридни топчести лежишта од нерѓосувачки челик со длабоки жлебови
 • Единици за лежишта кои вклучуваат хибридни лежишта

Карактеристики и придобивки
Кога се споредуваат со лежишта со иста големина со челични тркалачки елементи, придобивките од хибридните лежишта вклучуваат:

 • Заштита од оштетување на електрична струја
  Хибридните лежишта се непроводливи и затоа се погодни за апликации како што се мотори и генератори со наизменична и еднонасочна струја, каде што има електрични струи.
 • Способност за поголема брзина
  Густината на тркалачкиот елемент од силициум нитрид е 60% помала од тркалачкиот елемент со иста големина направен од челик за лежиште. 
 • Помалата тежина и инерција се претвораат во способност за поголема брзина и супериорно однесување при брзи стартувања и запирања.
 • Долг работен век
  Пониската топлина на триење што се создава во хибридните лежишта, особено при големи брзини, придонесува за продолжен век на траење на лежиштето и продолжени интервали на повторно подмачкување.
 • Висока отпорност на абење
  Елементите за тркалање од силициум нитрид имаат повисок степен на цврстина што ги прави хибридните лежишта погодни при тешки услови и контаминирани средини.
 • Висока цврстина на лежиштето
  Со висок модул на еластичност, хибридните лежишта нудат зголемена цврстина на лежиштето.
 • Намален ризик од мачкање
  Дури и при несоодветни услови на подмачкување, како што се големи брзини и брзи забрзувања, или каде што нема доволно хидродинамички филм, ризикот од размачкување се намалува помеѓу силициум нитрид и челичните површини.
 • Намален ризик од лажно размачкување – подмачкување
  Кога се подложени на вибрации, хибридните лежишта се значително помалку подложни на лажно размачкување-подмачкување (формирање на плитки вдлабнатини на патеките) помеѓу силициум нитрид и челичните површини.
 • Помала чувствителност на температурни разлики.
  Елементите за тркалање од силициум нитрид имаат помал коефициент на термичка експанзија, што значи дека тие се постабилни над температурните разлики во лежиштето и обезбедуваат попрецизна контрола на претходно оптоварување/пропуст.

Апликации
Примери на апликации во кои може да се користат лежишта со висока температура:

 • Електрични мотори и генератори
 • Автомобили и лесни камиони – Трки
 • Две и три тркала – Трки
 • Железници
 • Ветерна енергија
logo-skf-mk

ДОВЕРБА И ВРВЕН КВАЛИТЕТ – СТЕКНАТИ И ДОКАЖАНИ НИЗ 35 ГОДИШНА ТРАДИЦИЈА