Масти

Само една маста е доволно добра ?

Зошто SKF мастите се инзвонредно посебни ?

SKF, како пионир во проектирање и произведување на лагери има логично и најмногу знаење и искуство во врска со правилно подмачкување на лежишта во сите можни погонски околности.

SKF исто така надобро од сите разбира дека врвниот квалитет на SKF лежиштата познат и признат од целиот свет, мора да биде одржуван и заштитуван од масти со ист врвен квалитет.

Дологогодишните истражувања, испитувања и искуства добиени од пракса се дел од формулата по која се произведуваат SKF мастите.

Тоа е воедно и заклучок дека SKF мастите се она најдоброто што може да се најде низ целиот свет.

Зошто правилниот избор на масти е толку важен ?

Неправилното подмaчкување е причина за 50% од сите дефеци и прерано одкажување кај лежиштата.

SKF online katalog – SKF  Интернет Каталог

Мастите за широката примена не се најчесто прилагодени за специјални потреби во кои лежиштето работи и може поради тоа да предизвика несакани проблеми.

Лежиштата се изложени на сите можни вариации и комбинации на оптеретување, брзина, температура и други влијателни околности, па правилното подмачкување мора во целост да ги задоволи истовремено сите потреби.

Bearing grease selection

 

 

 

Basic bearing grease selection

Generally use if Speed = M, Te,perature = M and Load = M

LGMT 2

All purpose

Unless:

Expected bearing temperature continuously > 100 °C/212 °F

LGHP 2

High temperature

Expected bearing temperature continuously > 150 °C/302 °F, demands for radiation resistance

LGET 2

Extremely high temperature

Low ambient -50 °C/-85 °F, expected bearing temperature < 50 °C/122 °F

LGLT 2

Low temperature

Shock loads, heavy loads, frequent start-up / shutdown

LGEP 2

High load

Food processing industry LGFP 2 Food processing

Biodegradable, demands for low toxicity

LGGB 2

Green

Note For areas with relatively high ambient temperatures, use LGMT 3 instead of LGMT 2.

For special operating conditions, refer to the SKF bearing grease selection chart.

 

Bearing operating parameters

Temperature

L

= Low

< 50 °C / 122 °F

M

= Medium

50 to 100 °C / 122 to 230 °F

H

= High

> 100°C / 212 °F

EH

= Extremely high

> 150 °C / 302 °F

Speed for ball bearings

EH

= Extremely High

n.dm over 700 000

VH

= Very High

n.dm up to 700 000

H

= High

n.dm up to 500 000

M

= Medium

n.dm up to 300 000

L

= Low

n.dm below 100 000

Speed for roller bearings

SRB / TRB / CARB

CRB

H = High

n.dm over 210 000

n.dm over 270 000

M = Medium

n.dm up to 210 000

n.dm up to 270 000

L = Low

n.dm up to 75 000

n.dm up to 75 000

VL = Very Low

n.dm below 30 000

n.dm below 30 000

n.dm=rotational speed, r/min x 0,5 (D+d), mm

 

 

Load

VH

= Very high

C/P < 2

H

= High

C/P  4

M

= Medium

C/P  8

L

= Low

C/P 15

C/P = Load ratio

C = basic dynamic load rating, Kn

p = equivalent dynamic bearing load, kN

 

 

SKF bearing grease selection chart

Bearing working conditions

Temp

Speed

Load

Vertical shaft

Fast outer ring rotation

Oscillating movements

Severe vibration

Shock load or frequent start-up

Rust inhibiting properties

LGMT 2

M

M

L – M

o

+

+

LGMT 3

M

M

L – M

+

o

+

o

LGEP 2

M

L – M

H

o

o

+

+

+

LGFP 2

M

M

L – M

o

+

LGEM 2

M

VL

H – VH

o

+

+

+

+

LGEV 2

M

VL

H – VH

o

+

+

+

+

LGLT 2

L – M

M – EH

L

o

o

o

LGGB 2

L – M

L – M

M  H

o

+

+

+

o

LGWM 1

L – M

L – M

H

+

+

+

LGWM 2

L – M

L – M

L – H

o

o

+

+

+

+

LGWA 2

M – H

L – M

L -H

o

o

o

o

+

+

LGHB 2

M – H

VL  M

L  VH

o

+

+

+

+

+

LGHP 2

M – H

M – H

L – M

+

o

o

+

LGET 2

VH

L – M

H  VH

o

+

+

o

o

o

 

 

 

 

Technical specifications

Description Temperature Thickener/ Base oil range base oil viscosity (*1)

 

LGMT 2

All purpose industrial

and automotive

-30/120 ºC

-22/250 ºF

Lithium soap/

mineral oil

110

 

LGMT 3

All purpose industrial

and automotive

-30/120 ºC

-22/250 ºF

Lithium soap/

mineral oil

120

 

LGEP 2

Extreme pressure

-20/110 ºC

-4/230 ºF

Lithium soap/

mineral oil

200

 

LGFP 2

Food compatible

-20/110 ºC

-4/230 ºF

Aluminium complex/

medical white oil

130

 

LGEM 2

High viscosity

plus solid lubricants

-20/120 °C

-4/250 ºF

Lithium soap/

mineral oil

500

 

LGEV 2

Extremely high viscosity

with solid lubricants

-10/120 °C

-14/250 ºF

Lithium-calcium soap/

mineral oil

1020

 

LGLT 2

Low temperature,

extremely high speed

-50/110 ºC

-58/230 ºF

Lithium soap/

PAO oil

18

 

LGGB 2

Biodegradable low toxicity

-40/90 ºC

-40/194 ºF (*2)

Lithium-calcium soap/ synthetic ester oil

110

 

LGWM 1

Extreme pressure

low temperature

-30/110 °C

-22/230 ºF

Lithium soap/

mineral oil

200

 

LGWM 2

High load, wide temperature

-40/110 °C

-40/230 ºF

Complex calcium sulphonate/

Synthetic (PAO)  mineral oil

80

 

LGWA 2

Wide temperature (*3)

-30/140 °C

-22/284 ºF

Lithium complex soap/

mineral oil

185

 

LGHB 2

EP high viscosity high

temperature (*4)

-20/150 °C

-4/302 ºF

Complex calcium sulphonate/

mineral oil

400

 

LGHP 2

High performance

polyurea grease

-40/150 ºC

-40/302 ºF

Di-urea/

mineral oil

96

 

LGET 2

Extreme temperature

-40/260 °C

-40/500 ºF

PTFE/Synthetic

(fluorinated polyether)

400

(*1) mm ²/s at 40 °C/104 º F = cSt.

(*3) LGWA 2 can withstand peak temperatures of 220 °C/428 ºF

 

 

 

 

SKF bearing grease compatibility chart

LGMT  LGEP 2 LGLT  LGHP  LGWA 2 LGFP 2   LGGB 2 LGFB 2 LGHB 2 LGET  LGEM  LGEV 2

LGMT  LGWM 1 LGFL 1 LGWM 2

LGMT 2

LGMT 3

 

+

+

+

+

+

+

+

+

LGEP 2

LGWM 1

+

 

+

+

+

+

+

+

+

LGLT 2

+

+

 

+

+

+

+

+

+

LGHP 2

+

+

+

 

+

+

+

+

+

LGWA 2

+

+

+

+

 

+

+

+

+

+

+

LGFP 2

+

 

+

LGGB 2

+

+

+

+

+

 

+

+

+

+

LGFB 2

LGFL 1

+

+

+

 

LGHB 2

LGWM 2

+

+

+

+

+

+

 

+

+

LGET 2

 

 

LGEM 2

+

+

+

+

+

+

+

 

+

LGEV 2

+

+

+

+

+

+

+

+

 

+ = Compatible  = Incompatible o = Limited *

* Flush out as much old grease as possible

Note: this chart only explains which greases are compatible. Do not confuse this with comparable in terms of performance

Табела со избор на масти

Како правилно да ги подмачкате
вашите лежишта

Подмачкување на SKF лежиште

SKFstronger – Механизам за подмачкување во тркалачки лежишта

МАСТИ ЗА ПРЕХРАМБЕНА ИНДУСТРИЈА

Лубриканти ( МАСТИ ) за храна

Индустријата за храна и пијалаци е предизвикувачки пазар каде што треба да се подобри ефикасноста на производството додека се одржува безбедноста и чистотата. 

Здравствените грижи се зголемуваат во врска со употребата на несоодветни лубриканти во производството на различни производи од типот на храна. 

Многу е важно во капацитетите за производство на храна да се користат лубриканти за храна за да се избегне потенцијално загадување на производите и непотребни трошоци поврзани со него.

Изборот на вистинскиот лубрикант ( МАСТ ) за храна за апликацијата може да донесе повеќекратни придобивки:

 • Подобрена безбедност
 • Намалени трошоци за одржување
 • Подобрена ефикасност на обработката


Лубрикантите ( МАСТИ )
за храна SKF се регистрирани NSF H1 1 и сертифицирани со Kosher 2 и Halal 3

Дополнително, тие се потпираат на стандардот ISO 21469 кој помага да се осигура дека тие се произведени и испорачани според највисоките хигиенски барања.

NSF: Национална санитарна фондација на САД, H1: случаен контакт со храна
Кошер: Храна подготвена во согласност со еврејските диететски закони
Халал: Храна подготвена во согласност со исламските диететски закони

LGFP 2 – Маст за храна за општа намена

SKF LGFP 2 е чиста, нетоксична маст за лежиште, која се заснова на медицинско бело масло со помош на алуминиумски комплексен сапун.

Карактеристики и придобивки:

 • Висока отпорност на вода
 • Одличен век на маснотии
 • Одлична отпорност на корозија
 • Суштински неутрална pH вредност
 • NSF H1 регистриран, Халал и Кошер сертифициран

Типични апликации:

 • Опрема за пекари
 • Опрема за преработка на храна
 • Машини за завиткување
 • Транспортни лежишта
 • Машини за флаширање

LGED 2

Високата температура е сурова средина за подмачкувачите за храна
SKF LGED 2 е маст за храна со сертификат NSF H1, базиран на синтетичко флуорирано масло со помош на тефлонски згуснувач. Погоден е за екстремно високи температури од 180 °C (392 °F) до 240 °C (464 °F) и/или агресивни средини како што се киселини/алкали, вакуум, кислород итн.

Карактеристики и придобивки:

 • Одлична отпорност на оксидација
 • Многу мали загуби на испарување при висока температура
 • Добра отпорност на корозија
 • Долг живот во агресивни средини како што се многу реактивни области со присуство на гасовит кислород и хексан со висока чистота
 • Регистриран NSF H1

Типични апликации:

 • Опрема за пекарница/печка од тули
 • Стаклена индустрија
  Камиони тркала за печка
 • Ставете ролери во машините за копирање
 • Опрема за печење нафора
 • Сушилници за текстил
  Тендери за истегнување на филм
 • Вентилатори со висока температура
 • Вакуумски пумпи

LGFQ 2 – Маст за храна со голема оптовареност

SKF LGFQ 2 е маст заснована на синтетичко масло и користи најнова комплексна технологија за згуснување на калциум сулфонат.

Погоден е за апликации подложени на високи оптоварувања, влажна средина и флуктуирачки температури кои се среќаваат во индустријата за храна и пијалоци

Карактеристики и придобивки:

 • Одлична заштита од корозија
 • Одлична механичка стабилност
 • Одличен капацитет за подмачкување со големо оптоварување
 • Добра заштита од лажно бринење
 • Добра пумпање до ниски температури
 • NSF H1 регистриран и Халал и Кошер сертифициран

Типични апликации:

 • Преси за пелети (храна за домашни миленици, шеќер, сол)
 • Миксери
 • Мелници
 • Централизирани системи за подмачкување

LGFG 2 – Маст за храна за општа намена

SKF LGFG 2 е маст за храна со високи перформанси што користи комплексна технологија за згуснување на калциум сулфонат и бело минерално масло. Погоден е за апликации подложени на високи оптоварувања, влажна средина и флуктуирачки температури кои се среќаваат меѓу другите во индустријата за храна и пијалаци.

Карактеристики и придобивки:

 • Широк температурен опсег
 • Извонредна водоотпорност и заштита од корозија
 • Одлична механичка стабилност
 • Голема можност за употреба кај автоматските лубрикатори со една точка
 • Одлична заштита од високи оптоварувања и абење

Регистриран NSF ISO 21469 како и сертифициран Халал и Кошер


Типични апликации:

 • Транспортни лежишта
 • Машини за завиткување
 • Машини за флаширање

Како LGFG 2 се споредува со LGFP 2

LGFG 2 е тестиран да биде супериорен во однос на LGFP 2, особено кога станува збор за типични услови во индустријата за храна и пијалаци.

 • Поголеми дозволени оптоварувања
 • Поголеми дозволени брзини
 • Поширок дозволен температурен опсег
 • Подобрени перформанси во влажни средини
 • Продолжени интервали на повторно подмачкување.
 • Намалена потрошувачка на маснотии.

Повеќе детали може да се најдат во табелата подолу.

Parameter

LGFP 2

LGFG 2

Base oil

White mineral

White mineral

Thickener

Alx

CaSx

Base oil viscosity

40 °C, mm2/s

150

150

 

100 °C, mm2/s

15.5

16

DIN CODE

K2G-20

KP2N-30

NLGI

2

2

Colour

Transparent

Brown

Weld load (4 ball)

1100

4000

Speed (ndmx1000)

300

500

Temperature range

-20 to 110

-30 to 140

Grease Performance Factor

0.7

1

Corrosion protection (Emcor)

Good

Excellent

Mechanical stability

Good

Excellent

LDTS 1 – Подмачкување за сув филм од типот на храна

SKF LDTS 1 е специјално развиен за автоматско подмачкување на пластични транспортери со рамен врв во индустријата за преработка на пијалоци.

Лубрикантот се состои од синтетичко масло и е допингуван со цврст тефлонски лубрикант.

По складирањето може да се забележи одвојување на состојките во садот, тоа е нормално.

Протресувањето на производот ќе го доведе до нормален статус. Автоматските системи за подмачкување мора да имаат механизам за мешање.

Карактеристики и придобивки:

 • Заштеда на трошоците со елиминирање на големиот волумен на вода и растворливиот лубрикант
 • Подобрена безбедност на операторот со намалување на опасностите од лизгање
 • Квалитетот на пакувањето се одржува со елиминирање на влагата
 • Намален ризик од контаминација на производот минимизирајќи го микробиолошкиот раст
 • Зголемена ефикасност на линијата со избегнување на трошоците за замена и поврзани непланирани прекини на производството
 • Намалени трошоци за чистење
 • Регистриран NSF H1

Типични апликации

 • Транспортери во линии за флаширање со употреба на PET, картон, стакло или пакувања од лименки

СЕРТИФИКАТИ

Halal

Kosher

LHMT 68

Масло  за ланци-синџири со средна температура

LHMT 68 е минерално масло со високи перформанси специјално формулирано за подмачкување на синџири-анци кои работат на средни температури.

Обезбедува одлични својства против абење и антикорозивни својства.

Маслата за синџири-ланци на SKF се специјално дизајнирани за апликации во индустриски синџири и можат да се користат практично во секоја индустрија.

Карактеристики и придобивки

 • Многу добра заштита против абење
 • Многу добри својства за инхибиција на корозија од челик и бакар
 • Без силикон
 • Типични апликации ( примена )
 • Транспортни синџири
 • Погонски синџири
 • Синџири за подигнување

SKF Chain oils

LHHT 250

Масло  за ланци-синџири за висока температура

LHHT 250 е синтетичко масло со високи перформанси специјално формулирано за подмачкување на синџири при високи температури и високи оптоварувања.

Обезбедува одлични својства за оптоварување и против абење и практично не создава лакови или остатоци, дури и кога работи на високи температури.

Маслата за синџири на SKF се специјално дизајнирани за апликации во индустриски синџири и можат да се користат практично во секоја индустрија

 

Карактеристики и придобивки

 • Висока температура и големо оптоварување
 • Одлична заштита против абење
 • Многу добри својства за инхибиција на корозија од челик и бакар
 • Одлична стабилност на оксидација
 • Без силикон
 • Практично без остатоци

Типични апликации ( примена )

 • Транспортни синџири
 • Погонски синџири

SKF Chain Oils

LFFM 100

Масло  за ланци-синџири за храна за општа намена

LFFM 100 е синтетичко масло за синџири со високи перформанси специјално формулирано за подмачкување на синџири кои работат во преработката на храна и фармацевтската индустрија.

Обезбедува одлични својства на оптоварување и против абење дури и во присуство на влага и во средини со ниска температура.

SKF Подмачкувањето за храна се специјално формулирани за да се усогласат со барањата на преработката на храна и фармацевтската индустрија.

Маслата за синџири за храна се специјално дизајнирани и сертифицирани за употреба во апликации во синџирот во овие индустрии.

 

Карактеристики и придобивки

 • Сертифициран за прехранбена индустрија со: NSF H1, NSF ISO 21469, Halal и Kosher
 • Особено погоден за влажни и ниски температурни средини
 • Одлични својства за инхибиција на корозија од челик и бакар
 • Одлична заштита против абење
 • Одлична стабилност на оксидација
 • Ниско формирање на остатоци

 

Типични апликации ( примена )

 • Транспортни синџири
 • Погонски синџири

SKF Chain Oils

LMCG 1

Маст за решетка и запчаник за спојување

LMCG 1 е полиетиленска маст базирана на минерално масло, која исто така користи технологија за згуснување на комплекс од литиум.

Мастата е формулирана да издржи високи центрифугални сили и апликации со висок вртежен момент за решетката и запчаникот (флексибилни) спојки дури и кога се појавуваат сериозни удари, неусогласеност и вибрации.

Истекувањето се спречува при големи брзини и маснотиите се стабилни во конзистентност. Специјалните формулации за адитиви ја прават мастата погодна за апликации подложени на големи оптоварувања, висок вртежен момент, влажни средини, широк опсег на режими на брзина и широк опсег на температури.

Карактеристики и придобивки

 • Одлична отпорност на одвојување на маслото
 • Високо забрзување и високи работни брзини
 • Одлично подмачкување со висок вртежен момент
 • Висока заштита од корозија
 • Ги надминува барањата AGMA Type CG-1 и AGMA Type CG-2
 • Висока заштита од абење на спојката
 • Одлична стабилност на оксидација
 • Поради малата тенденција за крварење на маслото, погоден за употреба во централизирани системи за подмачкување

Типични апликации

 • Мрежни спојки.
 • Спојки на менувачот.
 • Флексибилни тешки решетки и спојки за пренос.
 • Ниски трошоци за одржување и долг животен век на мрежните спојки и запчаниците.
 • Типични индустрии
 • Тешка индустрија (рударство, преработка на минерали, цемент, челик, целулоза и хартија).
 • Морска индустрија.
 • Општи машини (петрохемиски, постројки за производство на електрична енергија, итн.).

Grid and gear coupling grease

Комплет за тестирање масти SKF TKGT 1

Брзо, сигурно тестирање на лубрикантот

Анализата на подмачкување извршена во надворешни лаборатории може да открие вредни информации за перформансите.

Но, долгото време на одговор може да го забави донесувањето одлуки, ограничувајќи ја вредноста на анализата.

Донесете ја анализата во фабриката со SKF

Комплетот за тестирање SKF TKGT 1 му овозможува на персоналот за одржување на постројката да врши основни проценки на перформансите на маснотиите.

Тоа им помага да се зајакнат онлајн операторите и го забрзува процесот на донесување одлуки. Со TKGT 1 можете да анализирате три својства на маснотии:

 • Конзистентност на маснотии
 • Течење – истекување масло
 • Контаминација

Тест на конзистентност (Патент за кој се бара)

Карактеристики на крварење од масло

Проценка на контаминација

bbunikoop-logo-novo

ДОВЕРБА И ВРВЕН КВАЛИТЕТ – СТЕКНАТИ И ДОКАЖАНИ НИЗ 35 ГОДИШНА ТРАДИЦИЈА