Flexible couplings with oil injection mounting

Флексибилни спојки со монтажа со вбризгување масло

Методот на вбризгување масло на SKF се применува на флексибилните спојки на вратило

Со комбинирање на принципот на методот на вбризгување масло на SKF на флексибилни спојки на вратило, се добива пречки со висок вртежен момент кој одговара за обични, цилиндрични вратила.

Бидејќи нема потреба од обработка на клучеви, шипки или заострени вратила, може да се користат помали дијаметри на вратилото, а со тоа и помала тежина.

Монтажата и демонтажата се брзо и лесно без надворешни алатки освен комплет со пумпи.

Принцип

Спојката работи на истиот принцип како и SKF OK спојките, т.е. подебелиот надворешената чаура (во овој случај склопот за флексибилна спојка) со внатрешен стеснет се движи нагоре на тенок, надворешно заострен внатрешената чаура.

Потоа, маслото се вбризгува помеѓу ракавите со цел практично да се елиминира триењето помеѓу заострените површини.

Спојките потоа имаат вградена хидраулична единица која создава притисок на маслото, со што се движи нагоре флекс хабот на внатрешната чаура.

За повеќе информации за овие производи, ве молиме контактирајте го овластениот дистрибутер на SKF БиБ УНИКООП.

 • Перифлекс спојки
 • Перифлекс – продолжен тип
 • FRC спојки
 • Спојки со канџи
 • Спојки на менувачи
 • Решетки
 • Синџири
 • Кардански зглобови

SKF Флексибилни спојки

Flexible couplings with oil injection mounting, disc couplings

Флексибилни спојки со монтажа за вбризгување масло

Product table

Couplings – Спојки

Спојки

Спојки за пренос на енергија кои ги задоволуваат вашите специфични барања

Дизајнерите на машините се под притисок да ги зголемат перформансите на системите за пренос на енергија, во услови на намалување на времето и ресурсите.

Разновидноста на системи за спојување, вклучувајќи приспособени производи, им помага на овие системи да работат ефективно и ефикасно.

Факторите како што се барањата за големина и вртежен момент ја одредуваат најсоодветната спојка за употреба.

Ги нудиме сите главни типови, вклучително и решетки, запчаници, флексибилни и вилички спојки.

Дополнително, снабдуваме ОК спојки, кои користат вбризгување масло за монтирање и демонтирање и флексибилни спојки на вратило.

Флексибилните спојки на вратило компензираат за четири типа на неусогласеност на вратилото: аголно, поместување, комбинација од двете и аксијално движење.

Спојките на мрежата се наменети за примена на запчаници со висок излез и висок вртежен момент, додека спојките за пренос се тешки производи со големи капацитети на отвори.

Повеќето производи се направени од леано железо, иако некои (како што се спојките за синџири-ланци ) користат јаглероден челик.

Техниките за површинска обработка, вклучително и фосфатна обвивка, помагаат да се заштити од корозија.

Целиот наш асортиман на спојки може да се пребарува и специфицира со кликнување на копчето „Онлајн каталог“ и избирање производ од паѓачкото мени.

КАРАКТЕРИСТИКИ

 • Произведени според релевантните индустриски стандарди
 • Достапно во многу големини, оценки и типови производи, вклучувајќи флексибилни спојки на вратило и OK спојки
 • Фабрикувани од различни висококвалитетни челици

ПРИДОБИВКИ

 • Неколку процеси на површинска обработка штитат од корозија
 • Достапни се приспособени производи
 • Големите спојки издржуваат многу висок вртежен момент
 • Флексибилните спојки на вратило компензираат за неусогласеност на вратилото

OK Couplings

ОК Спојки

При користење на OK спојките за поврзување на вратилото, предноста се користи од моќниот метод на вбризгување масло.

 

Подготовката на вратилото е едноставна.

Без клучеви за машината, без заострени и без потисни прстени.

Кога ја монтирате OK спојката, тенок внатрешен чаур со заострен надворешен дијаметар се лизга на вратилото.

Дебелиот надворешен ракав со соодветна заострена внатрешна површина се вклопува на внатрешниот ракав.

Помеѓу ракавите потоа се вбризгува обично минерално масло.

Вградениот хидрауличен приклучок ja придвижува надворешнata чаурa до конусот на внатрешнata чаурa.

 

Кога надворешната обвивка ќе ја достигне својата конечна положба, се создава пречки – исто како надворешната обвивка да е загреана и смалена.

Но, не е потребна топлина, а спојката може да се отстрани исто толку лесно како што беше монтирана.

 

Оваа моќна употреба на триење овозможува OK спојката да пренесува вртежен момент и аксијални оптоварувања низ целата површина на вратилото.

Нема подигачи на стрес на клучот и без вознемиреност кога постојат високи удари или оптоварувања во рикверц.

 

Многу големи спојки, кои претходно можеа да се собираат само по загревањето, сега може да се склопуваат ладно со методот на ОК Спојки .

 

За повеќе информации за овие производи, ве молиме контактирајте го овластениот дистрибутер на SKF БиБ УНИКООП.

OK shaft couplings

OKFX – friction-coated flange
coupling from SKF

Дизајни

OKC спојка на вратило

Спојката OKC е на пазарот од раните 40-ти.

Спојките OKC се стандард кај многу познати производители на пропелери со контролиран чекор во светот, но се користат и за други апликации како што се валавници, пумпи, дизел мотори итн.

OKCX спојка на вратило

Внатрешниот чаур на спојката OKCX е обложен со карбиди користејќи напредна плазма технологија.

Оваа обвивка значително го зголемува капацитетот на вртежниот момент, околу 50% повисок отколку за спојката OKC со иста големина, и и дава на OKCX спојката голем број предности:

 

Може да се пренесе поголем вртежен момент

Може да поддржи потешки ударни сили предизвикани од прекинувачите за брзо ротирање

Дијаметарот на вратилото може да се намали

Дијаметарот и должината на спојката може да се намалат

Тежината на спојката може да се намали

Површинскиот притисок од спојката може да се намали

Може да се издаваат зајакнувачки чаури за шупливи вратила

OKF прирабничка спојка

Спојката OKF е развиена за да се создаде едноставна врска помеѓу цилиндричното вратило и моторите или менувачите кои имаат прирабница на потисното вратило.

Спојката OKF е достапна со или без хидраулична единица за монтирање/демонтирање.

Бидејќи спојката е монтирана на цилиндрично вратило и не е фиксирана со клучеви, лесно може да се прилагоди аксијално и да се ротира до саканата положба.

 

Како и при монтажата на иновативната спојка OKC, за спојката OKF е потребна само цилиндрична осовина.

Се заснова на принципот на пренесување на вртежниот момент со примена на моќна интерференција-фит со методот на вбризгување масло.

Монтирањето и демонтажата трае дел од времето потребно за конвенционалните уреди.

Постојано достапни

Одговорноста, навременоста и квалитетното завршување на сите барања од клиентите 24/7 СЕ НАШ ЗАШТИТЕН ЗНАК!