ИНСТРУМЕНТИ ЗА СЛЕДЕЊЕ

Решение за пратење на работењето и зголемување на сигурноста

Без обзир на големината и намената на техничките системи БиБ УНИКООП е во состојба да понуди адекватно решение за пратење на работата и зголемување на сигурноста.

Доколку е потребно системот да се зголеми или  надогради СКФ-овото решение тоа го овозможува.

Со примената на најсовремената технологија и со долгогодишното знаење и искуство зад себе, БиБ УНИКООП во секојдневните партнерски односи со своите корисници обезбедува МАКСИМАЛНИ резултати во зголемување на сигурноста во сите гранки на индустријата.

 

Пратење на работењето со техничките системи

Во својот производен програм СКФ има голем број основни поевтини уреди кои на корисниците им овозможуваат пратење на работата со минимални инвестиции.

 

Основниот уред овозможува проценка на состојбата на техничкиот систем, мерењето на температурата, нивото на вибрации, брзината, состојбата на лежиштата, состојбата на маслото и др.

 

Следниве инструменти припаѓаат на оваа група:

 • Контрола на температурата
 • Контрола на брзина и верификација
 • Алатки за визуелна инспекција
 • Мерење на звук
 • Мерење на електрично празнење

Видео ендоскопи TKES 10

Брза и лесна проверка со видео функција

Ендоскопите на SKF од серијата TKES 10 се алатки за проверка од прва линија што може да се користат за внатрешна проверка на машините.

 Тие помагаат да се минимизира потребата за расклопување на машините за проверка, заштедувајќи време и пари.

Единицата за компактен приказ, со екран од 3,5 инчи, овозможува зачувување и отповикување на слики и видео, или преземање и споделување со други.

Три различни модели ги задоволуваат повеќето потреби и се опремени со моќно променливо LED осветлување што овозможува инспекции на темни локации.

Минијатурна камера со висока резолуција, со дигитален зум до 2™, дава јасна и остра слика на цел екран.

Достапно со цевка за вметнување од 1 метар (3,3 стапки) во три различни варијанти; флексибилен, полу-цврст или со артикулирачки врв.

Мал дијаметар на врвот од 5,8 mm (0,23 инчи), со широко видно поле, овозможува лесен пристап до повеќето апликации.

Се испорачува со адаптер за страничен поглед кој овозможува проверка на апликации како што се ѕидовите на цевките.

Моќните магнети и држачот за статив на задната страна на екранот овозможуваат користење на единицата за прикажување „слободни раце“.

На испорачаната мемориска картичка SD може да се складираат до 50 000 фотографии или 120 минути видео.

Подолгите флексибилни и полуцврсти цевки за вметнување се достапни како дополнителна опрема.

Се испорачува во цврста торбичка за носење со сите потребни кабли, универзален мрежен полнач и комплет за чистење.

TKES 10F – Флексибилна цевка

TKES 10S – Полуцврста цевка

TKES 10A – Цевка со артикулирачки врв

SKF Endoscopes TKES 10 series

УРЕД за проверка на маслото SKF TMEH 1

Открива промени во состојбата на маслото

SKF TMEH 1 е пренослив инструмент кој прикажува непосредни информации за состојбата на маслото, што во многу случаи го прави непотребно долготрајното лабораториско истражување.

Единицата ги мери промените на диелектричната константа на маслото.

Со споредување на мерењата добиени од искористени и неискористени масла од ист тип и марка, мониторот за проверка на маслото може да го одреди степенот на промена на состојбата на маслото.

Промената на диелектриците е директно поврзана со разградувањето и нивото на контаминација на маслото.

Тоа ќе му овозможи на корисникот да постигне оптимизирани интервали помеѓу промените на маслото и да открие зголемено механичко абење и губење на подмачкувачките својства на маслото.

За да се олесни трендовите, инструментот е опремен со нумеричко читање.

 

Ги прикажува промените во состојбата на маслото под влијание на такви работи како што се:

 • Содржина на вода
 • Контаминација на горивото
 • Метална содржина
 • Оксидација
 • Држени за рака и пријателски за корисниците
 • Нумеричко читање за да се олесни трендот
 • Може да складира калибрација (добро масло) во меморијата

Забелешка: SKF Oil Check Monitor не е аналитички инструмент.

Тоа е инструмент за откривање само промени во состојбата на маслото.

Визуелните и нумеричките отчитувања се чисто водич за овозможување тренд на споредбените отчитувања на добро масло со искористено масло од ист тип и марка.

Не потпирајте се само на нумерички читања.

SKF Oil Check Monitor TMEH 1

Контактен термометар   TKDT 10
–200 to +1 372 °C (–328 to +2 501 °F)

Основен инфрацрвен термометар TKTL 11
60 to +625 °C (–76 to +1 157 °F)

SKF Thermometer TKDT 10

Напреден инфрацрвен термометар
-60 to +760 ºC (-76 to +1 400 ºF)

Инфрацрвен термометар со високи перформанси TKTL 31
60 to +1600 ºC (-76 to +2912 ºF)

Инфрацрвен видео термометар со високи перформанси                                 

Двоен ласерски инфрацрвен и контактен видео термометар

                                    TKTL 40

50 to +1 000 °C (–58 to +1 832 °F)

 • LCD дисплеј во боја
 • Дигитален фотоапарат од 640 x 480 пиксели
 • Внатрешна меморија може да се прошири до 8 GB (Micro SD картичка)
 • Слика (JPEG) и видео (MP4)
 • Влажност и температура на воздухот
 • Двојно ласерско таргетирање

SKF Infrared
thermometers

Инфрацрвени термометри – Споредбена табела

Контрола на брзина и верификација

Дигитален тахометар   TKRT 10

Прецизна точност во комбинација со разновидност на мерењето

Широк опсег на мерење на брзина: до 99 999 r/min за ласерско мерење и 20 000 r/min со помош на контактни адаптери

Мултифункционален дигитален тахометар  TKRT 31

Помага да се детектираат абнормални ротирачки и линеарни брзини

Корисникот може да мери различни функции, вклучувајќи вртежи во минута, Hz, m, стапки/инчи во минута или секунда и должина – сето тоа во временски интервал

Напреден дигитален тахометар  TKRS 21

Ласерски и контактен тахометар со широка мерна можност

Напреден LED/ласерски стробоскоп  TKRS 31

Компактен напреден стробоскоп со 6 ултра светли LED диоди и ласерски тахометар

За визуелна проверка на работните машини

Стробоскоп со високи перформанси  TKRS 41

Стробоскоп со 118 ултра светли LED диоди за визуелна проверка на работните машини

SKF Stroboscope TKRS 41

Стробоскопи – Споредбена табела

Мерење на звук

Електронски стетоскоп  TMST 3

Лесно го одредува шумот на лежиштето и машината

SKF Electronic Stethoscope TMST 3

Мерач на звучен притисок  SKF TMSP 1

Лесно мерење на нивото на бучава

SKF Sound Pressure Meter TMSP 1

Ултразвучен детектор за истекување SKF TKSU 10

Брзо и лесно откривање на протекување воздух

SKF Ultrasonic Leak Detector TKSU 10

Мерење на електрично празнење

Пенкало за детектор за електрично празнење  TKED 1

Откријте електрични празнења во лежиштата на електричните мотори

SKF Electrical Discharge Detector Pen TKED 1

SKF Tachometers

Сензор – QuickCollect

Следењето на машината е лесно

Сензорот SKF QuickCollect е лесен за користење рачен сензор со овозможен Bluetooth кој се поврзува со апликации кои работат и со таблети и паметни телефони со iOS и Android.

Со комбинирање на вибрации и сензори за температура, вкупните податоци може да се гледаат на лице место во реално време или да се туркаат во облакот за идна анализа.

Овој сензор за брзо собирање на SKF е идеален за персонал за сервисирање, доверливост, операции или одржување како дел од прошетката околу програмата за собирање податоци.

 

Карактеристики

 • Лесни за користење пренослив сензор и апликации
 • Предефинирани 3-во-1 вкупна брзина, обвиено забрзување и температура
 • Напредно, конфигурабилна брзина, обвиено забрзување и мерење на температурата
 • Одобрено за употреба во опасни подрачја, верзија ATEX, IECEx и CSA Класа I дивизија 2
 • Цврст индустриски дизајн – Тест на паѓање 1,8 m (6 стапки), отпорен на вода и прашина (IP65)
 • Литиумска батерија што се полни (целосен работен ден при нормална употреба)
 • Bluetooth комуникација со таблети, паметни телефони
 • Апликации и за iOS и за Android уреди

 

Придобивки

 • Ве поттикнува брзо
 • Може да се користи со минимална обука и искуство
 • Инстант повратни информации од мерење на вибрации и температура
 • Идентификувајте ги проблемите со ротирачките машини пред да станат проблеми
 • Поврзете се директно со стручни совети кога ви треба
 • Проширете ја функционалноста преку апликации за да ја зголемите и да ја надополнувате вашата постоечка програма за одржување
 • Ефикасна и скалабилна влезна точка за сигурна ротација

 

Како да ги користите сензорот и апликацијата SKF QuickCollect

SKF QuickCollect sensor

Пулс на SKF – ново

Вашата влезна точка до успешно предвидливо одржување

Читањата на вибрациите и температурата обезбедуваат витални податоци за здравјето на вашите машини. Комбинирајќи го сензорот за брзо собирање со апликацијата Pulse, можете брзо и лесно да ја идентификувате состојбата на машината без потреба од обука или дијагностичка експертиза.

 

Добијте индикации на лице место за проблемите и сериозноста на машината, што ќе ви овозможи да подготвите корективни дејства и да избегнете непланирано застој. ,

Комбинација од рачен сензор и апликација со јасни индикации за автоматска дијагностика на лице место, лесно разбирлива. ,

Апликацијата Pulse е бесплатна за преземање за iOS и Android, па заедно со рентабилниот сензор, можете лесно да ја финансирате од оперативните трошоци без разлика на големината на вашиот бизнис.

 

SKF Pulse – како се користи

Едноставната апликација Pulse е изградена со интерфејс лесен за корисникот, па заедно со рачниот сензор кој бара минимална обука за користење, можете веднаш да почнете да ги гледате придобивките.

Погледнете го упатството за SKF Pulse видео.
Помалку од 5 минути за да започнете.

GoPlant

GoPlant од SKF

GoPlant е интуитивно мобилно решение управувано со задачи, кое ефикасно ги внесува круговите на операторите и дневниците во 21 век.

GoPlant ги заменува хартиените дневници и листите за проверка со мобилни уреди, спроведува навремено и целосно собирање податоци, гарантира дека се следат најдобрите практики и ги елиминира рачните извештаи за хартија.

 

Оператор

Оддалечете се од круговите и листите за проверка базирани на хартија, подобро искористете го вашето време, останете организирани, соработувајте и извлечете го најдоброто од вашиот тим за операции.

 

Менаџер

Добијте јасна слика за статусот на опремата на вашата фабрика, вклучувајќи известување, лесна конфигурација на вашите кругови и листа за проверка, доделување задачи и верификација за подобрување на одговорноста и стручна обука кога вам и на вашиот тим ви треба.

 

ИТ

Решенијата SaaS и On-Promise за обезбедување на безбедни услуги базирани на претплата кои ви даваат целосна контрола врз околината.

Архитектурата која е пријателска на GoPlants овозможува приспособливост и хиерархиска групна структура ефикасно управување со корисниците и известувањето, но исто така овозможува видливост на регионалните или корпоративните корисници низ целата организација.

Упатство за користење –  За мобилна верзија

Упатство за користење – За компјутер

GoPlant from SKF

SKF Enlight ProCollect

SKF Enlight ProCollect комбинира технологија на сензори, целосно опремена апликација, складирање податоци базирани на облак и онлајн контролни табли, со пристап до далечински дијагностички и стручни услуги – сето тоа достапно преку флексибилен договор заснован на фиксна такса што може да се прилагоди на вашите потреби.

 

Лесен за користење

Лесно да се започне

Состојба на машината на лице место

Повратни информации за состојбата на машината кодирани во боја врз основа на ISO стандардите

Креирајте, распоредувајте и извршувајте маршрути за рачно подмачкување

Водена поддршка за мерење

Прилагодени обрасци за проверка и собирање податоци за процесот

Чувајте и споделувајте податоци

Пристапете до SKF Cloud и далечински SKF дијагностички експерти

Попаметното одржување започнува со робусни податоци – колку повеќе, толку подобро.

Ова е основната причина зошто SKF Enlight ProCollect е вреден и паметен додаток на вашата програма за одржување.

Потребна е ограничена обука и искуство, комбинацијата на сензорот QuickCollect SKF и апликацијата SKF ProCollect ја поттикнува вашата работна сила да ја надгледува машинеријата на вашата фабрика и да креира, закажува и изведува маршрути за рачно подмачкување.

 

Користејќи го SKF Enlight Center, можете да управувате со вашите достапни ресурси за да овозможите максимална ефикасност и да ја извршите вашата програма за одржување и подмачкување.

Опремете го оперативниот персонал со сензорот QuickCollect SKF и испратете му ги претходно програмираните правци за проверка и подмачкување за да ги водат нивните активности и да ја надополнат вашата програма за одржување на постројката со вредни дополнителни податоци за машината.

Деталните повратни информации за состојбата на машината кодирани во боја врз основа на ISO стандардите и водената поддршка за мерење овозможуваат лесно проактивно и реактивно одржување. Доколку е потребно, онлајн експертите на SKF можат да дадат поддршка врз основа на собраните податоци.

 

Системот SKF Enlight ProCollect обезбедува и приспособени формулари за собирање широк опсег на корисни податоци од целиот вашиот објект.

Покрај машинскиот мониторинг, вашиот персонал може да врши визуелни инспекции водени од инструкции и да снима информации како што се притисок, текови, нивоа на подмачкување и друго.

Собраните податоци може да се користат и за автоматизирање на поддршката за активности како што се безбедноста на постројките, EHS ревизии и инспекции за еколошки/квалитет/протекување воздух.

 

На крајот на краиштата, комбинирањето на вашите податоци со знаењето за индустријата и апликациите на SKF ја отвора вратата за возбудливи идни можности. Можеме да работиме со вас за да дефинираме и да ви помогнеме да ги достигнете целите за изведба преку проактивно одржување, отстранувајќи ги ризиците и овозможувајќи ви да ги споделите наградите од вашата инвестиција.

SKF Enlight ProCollect е економичен начин за дигитализирање на патиштата за подмачкување, следење и одржување и преземање еден чекор во Industry 4.0.

Machine health and diagnosis
at your fingertips

Серија на микрологови анализатори

SKF Microlog анализатор од серија AX – CMXA 80

Серијата AX анализатори на SKF Microlog го носи собирањето податоци засновано на рути на ново ниво.

 Со своите четириканални перформанси, модулите за апликации и широк екран кој обезбедува брз и лесен приказ на податоците.

Сертифицирана за употреба во опасни подрачја, серијата SKF Microlog доловува динамички (вибрации) и статички (процесни) мерења без маршрута со целосни карактеристики од многу извори.

 

Корисниците можат да изберат од неговата вградена палета на апликативни модули, кои им овозможуваат на корисниците да извршуваат напредни задачи како што се:

 • Тестови за влијание
 • Дигитално снимање
 • Модална анализа
 • Балансирање со повеќе намени
 • Фаза на вкрстен канал

The SKF Microlog
series catalogue

SKF Enlight Collect IMx-1

Автоматско следење на машината за сигурна ротација

SKF Enlight Collect IMx-1 е скалабилна и лесна за поставување мрежна сензорска мрежа за собирање податоци, достапна со договори засновани на такси и перформанси.

 

Системот SKF Enlight Collect IMx-1 се состои од автономен безжичен сензор за вибрации и температура напојуван од батерија, портал за комуникација и мрежен менаџер кој се напојува со линија, софтвер за домаќин за визуелизација и анализа на трендовите на податоци и апликација за мобилен телефон за пуштање во работа на сензор и портал.

Сензорот е собирач на податоци и радио комбинирани во еден компактен уред на батерии.

Ги мери и обработува вибрациите и температурата за откривање на вообичаени проблеми со ротирачката опрема.

SKF Enlight Collect IMx-1 може да открие и обработува вообичаени проблеми како што се:

 • Нерамнотежа
 • Неусогласеност
 • Температури
 • Лабавост
 • Електрично индуцирани вибрации
 • Оштетување во рана фаза на лежиштата и опремата
 • Карактеристики
 • Целокупно ниво и податоци за динамички вибрации
 • Мерења на забрзување и брзина на широкопојасен интернет

SKF Acceleration Enveloping за рано откривање на дефекти на лежиштата и запчаниците и други феномени од типот на удар

 • Мерење на температурата
 • Стекнување и обработка на податоци што може да се конфигурира
 • Периодични мерења
 • Мрежна мрежна комуникација
 • 4-годишен типичен век на траење на батеријата со сензор (зависи од конфигурацијата)
 • Цврст, компактен дизајн
 • Gateway се напојува од индустриски, широк опсег, 24 V DC или PoE
 • Интерфејси со безжични сензори (како IMx-1), апликацијата SKF и софтверот
 • Придобивки
 • Замена на прибирање на здравствени податоци за рачна машинерија и/или проширување на покриеноста со мониторинг
 • Зголемување на фреквенцијата на следење од месеци и недели на денови и часови
 • Го прави автоматското собирање податоци полесно и подостапно
 • Податоци од машини на недостапни локации или мерни места зад чуварите
 • Брзо и скалабилно распоредување
 • Овозможува намалување на непланираното застој преку идентификување и решавање на проблемите пред да резултираат со скапи дефекти на машината

SKF Enlight Collect
IMx-1 System

Automated machine monitoring for
reliable rotation

Multilog on-line системи IMx 8 и IMx-16Plus

Планирано одржување на машината со Multilog IMx-8 и IMx-16Plus

 

Уредите SKF Multilog обезбедуваат целосен систем за рано откривање на дефекти.

Подобрете ја доверливоста, достапноста и перформансите на вашата ротирачка опрема со автоматски совети за корекција на постоечките или претстојните услови.

 

Овие компактни уреди нудат 8/16 аналогни и 2/4 дигитални канали, со поврзување со мобилни уреди и мрежи за лесно конфигурирање и следење.

Машинската интелигенција од податоците на IMx ќе ви помогне да избегнете непланирано застој и проактивно да закажете одржување, продолжувајќи ја достапноста на машината и минимизирајќи ги трошоците за одржување и поправка.

 

IMx-8 и IMx-16Plus лесно се интегрираат со други IMx единици и можат да се поврзат со SKF Cloud за складирање и споделување податоци, овозможувајќи им на SKF далечински дијагностички услуги за експертско известување и препораки.

Тие се монтирани на DIN шина или може да се сместат во кабинет IP65 за да обезбедат дополнителна заштита во индустриски опкружувања со барања.

 

IMx-8: 8 аналогни и 2 дигитални влезови

IMx-16Plus: 16 аналогни и 4 дигитални влезови

Симултани мерења на сите канали и може да се конфигурираат за вистински синхрони мерења

PoE (Напојување преку етернет) и/или 24 – 48 V DC

4 GB внатрешна меморија за снимање податоци и настани

Баферирање на податоци во неиспарлива меморија кога комуникацијата е прекината

Подобрени Modbus TCP/IP и Modbus RTU способности вклучувајќи повеќекратна и истовремена употреба

Самостоен режим или компатибилен со SKF @ptitude Observer

Конфигурација на Bluetooth и пристап до податоци во самостоен режим преку апликации за iOS и Android

Поддршка за апликација за SAT (тест за прифаќање локација)

Способност за откривање падови (машински алати)

Долготрајно снимање на брановидни форми врз основа на циклуси на настани и работи

Применливо за енергијата на ветерот, морето, машинските алати и процесните индустрии

Само за IMx-16Plus:

 

LTE/GSM мобилните податоци и можностите за Wi-Fi се вградени, како алтернативи на тврд жичен етернет

Покрај стандардната способност за аналогните канали да прифаќаат низа претворувачи на вибрации, каналите од 9 до 16 поддржуваат директно поврзан PT1000, сензори за температура

The smaller condition
monitoring systems that give
you more lexibility.

SKF Multilog On-line
System IMx-8/IMx-8Plus

SKF Multilog On-line
System IMx-16/IMx-16Plus

Condition Monitoring
Essentials

Постојано достапни

Одговорноста, навременоста и квалитетното завршување на сите барања од клиентите 24/7 СЕ НАШ ЗАШТИТЕН ЗНАК!